Profesorul Univ. Dr. Ion Spânulescu

O strângere de mâna calda si ferma, privirea patrunzatoare cautându-ti ochii, glasul blând, purtându-i cuvintele direct spre inima celui care asculta. O personalitate ziditoare. Sunt primele cuvinte pe care le poti spune despre Profesorul Univ. Drd. Ion Spânulescu. Asa este descris fondatorul Fundatiei Universitare Hyperion de doamna Marina Roman in unul dintre articolele sale.

Drumul său în activitatea de cercetare a fost marcat de succes încă din 1964, când a obţinut titlul de doctor în fizică la Institutul Energetic din Moscova. A urmat, în 1976, un alt succes cu adevărat impresionant: titlul de doctor în electronică pe care l-a obţinut la Universitatea Imperială “Patent University” din Tokyo. Statutul său de om de ştiinţă şi cercetător într-un domeniu de vârf i-au adus un renume internaţional, astfel încât în perioada 1967-1991 este invitat la catedră, ca visiting professor, de universităţi de prestigiu din Moscova, Budapesta şi Roma.

De ce Profesorul Ion Spânulescu îi iubeşte pe tineri şi le rămâne, şi astăzi, la vârsta de 78 de ani, dedicat lor? Pentru că domnia sa pune pe primul loc în ierarhia calităţilor unui om pe aceea de a fi bun – „Să fim buni”, aşa şi-a început vineri cuvântul, la ceremonia de conferire a titlului de Doctor  Honoris Causa al Universităţii Hyperion din Bucureşti – şi pentru că domnia sa este un om funciar bun. Şi ar mai fi, cred, un motiv: acela că valoarea nu vine cu numărul anilor. Profesorul Spânulescu face parte din specia rară a oamenilor dedicaţi din fragedă tinereţe studiului. Aşa cum am semnalat prin cele câteva momente importante ale carierei sale, împlinirile profesionale n-au aşteptat trecerea anilor, vârsta maturităţii. Profesorul Ion Spânulescu a muncit cu implicare desăvârşită şi a reuşit încă din anii tinereţii să ajungă la performanţa maturităţii profesionale. El însuşi un exemplu de urmat, acum îi îndeamnă pe studenţi, pe doctoranzi şi pe colegi să profite de anii cei tineri, de energia lor, pentru studiul aplicat, pentru munca de cercetare şi pentru consolidarea carierei ştiinţifice, spunând că: pe măsură ce trece vremea, deşi orele tot 60 de minute au, timpul unei zile, al unei săptămâni sau luni, timpul unui an se scurtează sensibil. Doar acesta este… algoritmul câştigător.

Profesorul Uuniversitar Doctor Ion Spânulescu este, începând din 1976, membru în trei societăţi ştiinţifice naţionale şi în şapte societăţi ştiinţifice internaţionale. Este Fondator şi Preşedinte al Fundaţiei Universitare Hyperion din Bucureşti; Fondator şi Rector al Universităţii Hyperion din Bucureşti; Director General al Institutului de Cercetare-Dezvoltare Hyperion; membru al Consiliului Naţional al Rectorilor; membru fondator şi membru în Consiliul Forumului Universităţilor Europene (Roma) şi în Consiliul Executiv al Reţelei Interuniversitare Europa-Asia (Roma); membru în Clubul Rectorilor din Europa; participant şi coordonator de programe Phare, PC-6, PC-7 etc; expert evaluator INTAS în domeniile Fizica stării condensate, Fizică electronică şi Nanoelectronică, Energie Solară; referent la diferite edituri şi reviste ştiinţifice. În perioada 1974-1979 a îndeplinit funcţia de ataşat ştiinţific la Ambasada Română din Tokyo, cu grad diplomatic de Secretar şi Consilier cls. I. Aşa cum nu-şi uită obârşia, oamenii buni nu-şi uită nici prietenii. Profesorul Spânulescu şi astăzi cultivă cu dragoste prietenia cu Japonia, Universitatea Hyperion din Bucureşti fiind în relaţii frăţeşti cu universităţi de elită din Ţara Soarelui Răsare. 

 

Copyright 2017. Toate drepturile rezervate Fundatia Universitara Hyperion.
Proiect implementat de PACT-TECH